Το… λιβανίζειν εστί φιλοσοφείν

Με ενδιαφέρον παρακολουθούμε το τελευταίο διάστημα την αρθρογραφία στα τοπικά Μέσα ενημέρωσης, με φόντο τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές.

Άπαντες οι συντάκτες παίρνουν θέση για τα πεπραγμένα και τις παραλείψεις της δημοτικής Αρχής και τις προσδοκίες που γεννούν τα νέα ή τα όχι και τόσο νέα σχήματα που θα διεκδικήσουν την ψήφο μας.

Και καλά κάνουν, αφού αυτή είναι η πεμπτουσία της δημοκρατίας. Παραφράζοντας, εξάλλου, τα λόγια του σοφού λαού (και προσαρμόζοντάς τα στο πλαίσιο της αστικής ευγένειας), η γνώμη είναι σαν την… μύτη, καθώς όλοι -ανεξαιρέτως- διαθέτουν από μία.

Ωστόσο, καλό θα ήταν να καταστεί σαφής η διαφορά μεταξύ καφενειακής κουβεντούλας και υπεύθυνης αρθρογραφίας.

Πού ακριβώς έγκειται η διάκριση;

Στην πρώτη περίπτωση, αρκεί να παραθέσουμε σκόρπιες, μοδάτες λέξεις και με τη βοήθεια των απαραίτητων νοητικών αλμάτων να φτάσουμε στο συμπέρασμα που επιθυμούμε: Ρίχνουμε στο μίξερ μερικά μνημόνια, αρκετές φορές τη λέξη κρίση, πασπαλίζουμε με μεγάλες δόσης λιτότητας και -χωρίς να παραθέσουμε το παραμικρό στοιχείο- αποφαινόμαστε ότι ο Δήμος υποχρηματοδοτείται, άρα -σύμφωνα πάντοτε με τις παρούσες συνθήκες- το έργο της δημοτικής Αρχής είναι το καλύτερο δυνατό.

Εάν φυσικά το ζητούμενο είναι η τήρηση μίας υπεύθυνης στάσης προς όφελος του Μέσου που υπηρετούμε και με στόχο την ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας, καλό θα ήταν να παρουσιάζουμε τεκμηριωμένες απόψεις, παραθέτοντας τα απαραίτητα στοιχεία -εάν φυσικά υπάρχουν- προκειμένου να επιτρέψουμε στους αναγνώστες μας να διαμορφώσουν άποψη.

Για παράδειγμα, μία απλή επίσκεψη στον ιστότοπο του Δήμου θα ήταν αρκετή προκειμένου να μας ενημερώσει ότι το Μοσχάτο και ο Ταύρος «υποχρηματοδοτήθηκαν» κατά τις τελευταίες 45 ημέρες με πιστώσεις ύψους 2,614 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια.

Επιπλέον, σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την περίοδο η κατασκευή του αντιπλημμυρικού έργου στον Ταύρο, το οποίο η Περιφέρεια «υποχρηματοδότησε» με 1,5 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, υπό κατασκευή είναι και η παιδική χαρά της οδού Αναξαγόρα, που η Περιφέρεια «υποχρηματοδότησε» με 131.543,55 ευρώ.

Ακόμη 150.000 ευρώ «υποχρηματοδότησης» από την Περιφέρεια για τη διαμόρφωση του κόμβου 25ης Μαρτίου, Αναξαγόρα, Αγ. Σοφίας και κόμβου Χρ. Σμύρνης, Επταλόφου, Κορυζή και για κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην περιοχή Εσταυρωμένου.

Άλλες 415.000 από τον Φιλόδημο ΙΙ για την «υποχρηματοδότηση» 10 παιδικών χαρών και προαυλίων σχολείων.

Αν συνυπολογίσουμε τα 75+45 εκατομμύρια ευρώ που κοστίζουν οι δύο φάσεις της ανάπλασης του παραλιακού μετώπου, τμήμα του οποίου βρίσκεται στο Μοσχάτο, συμπεραίνουμε ότι η «υποχρηματοδότηση» του δήμου μας συνεχίζεται.

Φυσικά, ο δήμος Μοσχάτου – Ταύρου εξακολουθεί να εισπράττει και να διαχειρίζεται τα δημοτικά τέλη, τα οποία παραμένουν αμείωτα, παρόλο που οι μισθοί των δημοτών έχουν πιεστεί προς τα κάτω.

Πόθεν προκύπτει -λοιπόν- η υποχρηματοδότηση του Δήμου; Με ποιον τρόπο επλήγησαν τα οικονομικά του από την οικονομική κρίση; Είναι -τελικά- οι παρεχόμενες υπηρεσίες ανάλογες των ταμειακών του ικανοτήτων;

Αποτελεί μεγάλη υπόθεση για τη δημοκρατία και την πολυφωνία η ελεύθερη έκφραση γνώμης, ωστόσο, οι ανεύθυνες, ατεκμηρίωτες τοποθετήσεις αποτελούν -στο τέλος της ημέρας- τον μεγαλύτερο εχθρό της αλήθειας, καταστρατηγώντας την ίδια την ελευθεροτυπία.

Και σε τελική ανάλυση, όποιος θέλει να λιβανίσει ας λιβανίσει. Ας αφήσει όμως τις σοβαρές δουλειές σε όσους μπορούν να τις φέρουν σε πέρας.

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Το… λιβανίζειν εστί φιλοσοφείν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *