Προβολή ταινίας στο Ωδείο Μοσχάτου-Ταύρου: «Τα παιδιά της χορωδίας»

Το Δημοτικό Ωδείο Μοσχάτου-Ταύρου σας προσκαλεί να παρακολουθήσετε την εμβληματική γαλλική ταινία με θέμα τη μουσική, “Τα Παιδιά της Χορωδίας” σε σκηνοθεσία Christophe Barratier, την Κυριακή 18 Μαρτίου 2018, στις 18:30, στην αίθουσα συναυλιών του Δημοτικού Ωδείου (Καραολή Δημητρίου & Λυκούργου στο Μοσχάτο).

Η ταινία έχει αποσπάσει Βραβείο Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας στα 77α Βραβεία της Ακαδημίας Κινηματογράφου και στα 62α Βραβεία Χρυσής Σφαίρας, Βραβείο Καλύτερης Μουσικής στα 30α Βραβεία César και καλύτερου τραγουδιού στα Βραβεία Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

ΥΠΟΘΕΣΗ:

Ένας δάσκαλος μουσικής βρίσκει δουλειά σε ένα σωφρονιστικό οικοτροφείο ανηλίκων της Γαλλίας του 1948, ενώ πίσω από την προσπάθειά του να αλλάξει τις ζωές των μαθητών του σιγοβράζουν αόρατες οι ιστορικές συγκρούσεις.

Η ταινία ξεκινά με τον καταξιωμένο μουσικό Πιέρ Μοράνζ, τη μέρα της κηδείας της μητέρας του, να αναπολεί τον παλιό του δάσκαλο παρέα με έναν παλιό συμμαθητή του, διαβάζοντας το ημερολόγιό του. Μεταφερόμαστε, έτσι, στο 1949, σε ένα οικοτροφείο της Γαλλίας για προβληματικά παιδιά, όπου καταφτάνει ένας καινούριος επιτηρητής.

Παρακολουθούμε την εξαιρετική παιδαγωγική μέθοδο, όχι μελετημένη αλλά αυθόρμητη και ειλικρινή, με την οποία ο επιτηρητής αυτός αντιμετωπίζει την αρνητική αρχικά υποδοχή του από τους μαθητές, την άκρως αντιπαθητική και αντιπαιδαγωγική στάση του διευθυντή, καθώς και την απάθεια και αδιαφορία των υπόλοιπων συναδέλφων. Σιγά σιγά καταφέρνει να τους φέρει όλους στα νερά του, να μαλακώσει τους μαθητές, δείχνοντας τους ότι νοιάζεται πραγματικά να βάλει τα γυαλιά στον διευθυντή του σχολείου μέχρι την τελική του αποχώρηση, να δώσει άλλο κλίμα στις σχέσεις των μαθητών με τους υπόλοιπους συναδέλφους του. Όλα αυτά μέσω της μαγείας της μουσικής, η οποία, όπως επιβεβαιώνει η ταινία, εξημερώνει τα ήθη. Δημιουργεί τη δική του χορωδία, ως πρώην μουσικός, αρχίζει και γράφει μουσική για τους μαθητές του και παρουσιάζει, μάλιστα, τη δουλειά τους στους ευεργέτες του σχολείου.

«Βασισμένα αμυδρά σε μια παλιά (και ξεχασμένη) γαλλική ταινία του 1943 («Το Κλουβί με τ’ Αηδόνια» του Ζαν Ντρεβίλ), τα «Παιδιά της Χορωδίας» αναδείχτηκαν σε ταινία-φαινόμενο στη Γαλλία. Η νοσταλγία της παιδικής ηλικίας και της γαλλικής επαρχίας, η πανέμορφη μουσική του Μπρουνό Κουλέ, η χαρισματική παρουσία κάποιων μικρών πρωταγωνιστών, η ανθρώπινη υπόσταση του ρόλου του Ζεράρ Ζινιό, η ιδέα ότι η μουσική και η τέχνη γενικότερα μπορούν να διαπαιδαγωγήσουν τις ατίθασες ψυχές και να αποτελέσουν ένα αντίδοτο στη βαρβαρότητα και την αδιαφορία, είναι οι βασικοί λόγοι αυτής της επιτυχίας.» (Πηγή: athinorama.gr)

«Ο κινηματογράφος για τα παιδιά και τους νέους σήμερα λειτουργεί, σχεδόν, όπως και ένα καλό βιβλίο: τους μιλάει για θέματα που τους απασχολούν χωρίς να τα διδάσκει. Το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου στηρίζει την κινηματογραφική παιδεία μικρών και μεγάλων με την προβολή σημαντικών ταινιών μέσα από τα προγράμματα «Το σχολείο πάει Σινεμά» και «Κυριακή με ταινία στο Ωδείο» καθώς και τις προβολές της Κινηματογραφικής Λέσχης, με επιλεγμένες ταινίες και ελεύθερη είσοδο.», δήλωσε ο Απόστολος Σιώκας, Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *